2011. december 28., szerda

Csülkös káposzta nemcsak kemencében

A család nagy kedvence ez az étel, a hús füstölt íze remekül összeérik  a savanyú káposztával a hosszú ideig tartó párolás-főzés alatt, a kemence forró, füstös, parázsló aurája pedig csak tovább erősíti ezt a harmóniát. De maga az edény is említésre méltó remekmű, Farkas Gábor fazekasmester munkája, a diplomaosztómra kaptam a szüleimtől! 


 Hozzávalók:
0,5-1 kg füstölt, csontos csülök felkockázva
(egy éjszakát hideg vízben kiáztatva a sótól!!!) 

10-20 dkg füstölt szalonna (elhagyható)
15-25 dkg füstölt kolbász (elhagyható)
1-2 kg apró savanyú káposzta (edénymérettől függően)
15 dkg petrezselyemgyökér
30 dkg sárgarépa
3 nagy fej vöröshagyma

2 teáskanál só 
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
sok tekerésnyi frissen őrölt bors (kb. 1/2 teáskanál)
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
3-4 babérlevél
6-8 szem borókabogyó (elhagyható) 

víz az edény felöntéséhez


Elkészítés:

Előkészítjük a hozzávalókat, a csülköt 1,5-2 cm-es darabokra kockázzuk (előzetesen 1 éjszakán át ki kell áztatni a tartósításhoz használt sótól!!!), a szalonnát és a kolbászt felszeleteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát félbevágjuk és fél centis szeletekre, a gyökérféléket  szintén fél centi vastag szeletekre, félkörökre vágjuk. A gyökérzöldségeket a hagymával összekeverjük, a sót a fűszerekkel (pirospaprika, kömény, bors) úgyszintén. Ezt követően az edényben (vastag falú jól záródó fedővel rendelkező lábosban, sütő-, párolóedényben gáz/elektromos sütőben is elkészíthető) rétegezzük a hozzávalókat:
  - 1/3 savanyú káposzta
  - 1/2 petrezselyem/sárgarépa/vöröshagyma keverék


  - 1/4 sós fűszerkeverék (kb. 1 teáskanál)
  - 1/2 füstölt csülök (szalonna és kolbász)
  - 1/4 sós fűszerkeverék (kb. 1 teáskanál)
  - 1/3 savanyú káposzta
  - 1/2 petrezselyem/sárgarépa/vöröshagyma keverék


  - 1/4 sós fűszerkeverék (kb. 1 teáskanál)
  - 1/2 füstölt csülök (szalonna és kolbász)
  - 1/4 sós fűszerkeverék (kb. 1 teáskanál)
  - 1/3 savanyú káposzta

Az edényt felöntjük vízzel 4-5 cm-re a peremétől, de még így is jócskán ki szokott "futni" a leve, szóval gáz/elektromos sütőben érdemes egy tepsibe állítva behelyezni az edényt. Sütőben 175°C- on (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn) 2-3 órát érdemes sütni-párolni, ennyi idő alatt a zöldségek megpuhulnak és a hús omlóssá és vaj-puhává válik. Kemencében szintén 2-3 órát szokott tartózkodni az edényem a tartalmával, a kifolyt létől gyakran rá sem lehet ismerni az eredetileg zöld zománcra, mert barnává válik, de nagyon könnyen elmosogatható és visszanyeri eredeti szépségét!

A káposzta teteje kissé megbarnulhat, karamellizálódhat. Ha nagyon elfőné a levét (érdemes egy-másfél óra elteltével ellenőrizni) pótoljuk azt meleg víz hozzáöntésével!


Nagyon kiadós, laktató, már-már levesszerű étel. :-D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése