Keresztanyámmal annyit beszélgettünk a Rác ponty elkészítéséről miközben sütőzacskóban sütött csülköt falatoztam náluk, hogy a másnapi ebéd előkészületeinél össze is házasítottam a két módszert, édesapám és az öcsém legnagyobb örömére!
Hozzávalók:
1,5 kg csontos sertéshosszúkaraj
(8-10 szelet)
3 db paprika, lehetőleg háromszínű
3 fej vöröshagyma
3 teáskanál só
(8-10 szelet)
3 db paprika, lehetőleg háromszínű
3 fej vöröshagyma
3 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt fehér bors
1/2 teáskanál őrölt fehér bors
1,5 kg főznivaló burgonya
3 teáskanál só
1 evőkanál sertészsír vagy olívaolaj
40 dkg piros és sárga koktélparadicsom
(megtisztítva, félbevágva 35 dkg)
1 teáskanál só
frissen őrölt bors ízlés szerint
450 g 20%-os tejföl
(1 nagy pohár)
Eszközszükséglete:
2 db sütőzacskó lezárószalaggal együtt
hústű a zacskó tetejének kiszúrásához
egy mély tepsi
egy nagy fazék
hústű a zacskó tetejének kiszúrásához
egy mély tepsi
egy nagy fazék
A megmosott, megtisztított hagymát fél centi vastagságúra szeleteltem, a paprikákat úgyszintén. A 3 teáskanálnyi sót összekevertem a fehér borssal és az őrölt köménnyel. A karajszeleteket a sütőzacskókba fektettem egymás mellé, rászórtam a hagymát és a paprikát, majd meghintettem a fűszeres só felével mindkét zacskó tartalmát külön-külön.
A zacskókat lezártam a hozzájuk tartozó szalaggal.
A tetejüket megszurkáltam a hústűvel, hogy a felesleges gőz távozhasson sülés közben.
A 175°C-os sütőben 70-80 percig sütöttem. Ezalatt a megmosott héjas burgonyát feltettem főni a 3 teáskanál só társaságában.
A felforrástól számítva 60 percig főztem.
A koktélparadicsomokról eltávolítottam a szárukat, megmostam, majd félbe vágtam őket.
A 70-80 perc elteltével a tepsit kivettem a zacskós hússal, a húst a zacsikkal félretettem egy kerámiatálra, a tepsi alján szétoszlattam a zsiradékot. A megfőtt, villával megszúrva ellenőrzött burgonyáról leöntöttem a főzővizet és hideg vízzel felengedve 5 percig hűlni hagytam, ezután újra leöntöttem a vizet róla. Nekiláttam a héj lehúzásának és a megtisztított főtt burgonyát kb. 1 cm vastagon felszeleteltem és a szeleteket elterítettem a tepsiben.
Rászórtam a paradicsomokat, 1 teáskanál sóval és frissen őrölt borssal hintettem, végül a sütőzacskókat felvágva rálocsoltam a húsok szaftos levét és a tetejére csúsztattam a karajszeleteket.
A tejfölt a húsok közzé bővebben, a tetejére vékonyabban juttatva, úgymond kifugáztam a művet!
A 175°C-os sütőbe visszatéve további 30-45 percig sütöttem, amíg a tejföl szépen rápirult.
A bőséges paradicsomos krumpliágyra fektetve tálaltam a szeleteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése