2012. október 30., kedd

Karamellkupola - Gasztrodekorálás

Kedvenc, sokakat ámulatba ejtő konyhaművészeti dekorációm a karamellkupola, bármilyen sütemény, torta feldobható vele. Nálunk évek óta a citromtorta elmaradhatatlan díszítő kelléke.

A dekorálás műveletének többszöri figyelmes elolvasását minden pepecselésre hajlamos alkotónak ajánlom a biztos siker élményének érdekében!


Hozzávalók:
50 g kristálycukor
1 teáskanál 10 %-os ecet
(két kupolára elegendő mennyiség)

Eszközszükséglete:
vaj, margarin
vagy 
vajas, margarinos csomagolópapír
tányér vagy márványlap
leveses merőkanalak
kis nyeles lábas
fakanál
teáskanál
FONTOS !!!

A KARAMELLDÍSZEKET ÉS KUPOLÁKAT CSAK TÁLALÁS ELŐTT HELYEZZÜK FEL A SÜTEMÉNYEKRE! Ugyanis a hűtőben felveszik a levegő páratartalmát és elfolyósodnak! A tálalást megelőző dekorálásig tegyük fénytől védett, jól szellőző, száraz, hűvös helyre őket!


Elkészítés:

Előszedem az otthon fellelhető összes merőkanalat, a külső oldalukat tapadásmentes bevonattal látom el a vajas, ill. margarinos csomagolópapírokkal, tányérra vagy márványlapra támasztom őket, amelyeket szintén átkenek a  zsiradékokkal. 


Kimérem az 5 dkg cukrot, karnyújtásnyi távolságba készítem az ecetet és a kiskanalat. A gyors és könnyű folyékony karamell kezelhetőség érdekében kis adagokkal érdemes dolgozni, egyszerre két kanálra elegendő ez a cukormennyiség. Az egyenletes hőeloszlás végett, az edényt érdemes gázláng esetén vasra vagy lángelosztó lapra helyezni.


Állandó kevergetés mellett először a cukorkristályok összetapadása, csomósodása tapasztalható.


Amikor egyöntetű aranybarnává válik a karamell és az összes cukorszemcse felolvadt, óvatosan a tűzről levéve hozzáadom az ecetet, ilyenkor sistereg, felhólyagzik és jelentős mennyiségű ecetgőz illan el, amit igyekszek nem közel hajolva beinhalálni, mert elég kellemetlen maró érzéssel jár, de túlélhető, ha mégis megesik. :P Ezután gyorsan elkeverem és nekilátok a kiöntésének.


Sugár irányban, mintha virágszirmokat rajzolnánk, kell elkezdeni a karamellcsurgatást a lábasból óvatosan, vékonyan öntve. A merőkanál nyelét kényelmes távolságban fogjuk a fejétől, nehogy a kezünkre is folyjon  a még forró édességből!


Miután körbeértünk csigavonalban, a közepéről kifelé haladva kell a második réteget felvinni, mint ahogy a pók szövi a hálóját. :)


Ezt követően 10-15 percig érdemes hagyni szilárdulni. A tányér, illetve márványlap felett dolgozva a lecsepegő és megszilárduló cukorcseppek felhasználhatóak csemegének, vagy türelmesebbeknél további díszítőelemként. Nálam már volt erre is, arra is példa, vagy mindkettőre egyszerre :P (lásd további képek a bejegyzés végén).


Ha több merőkanalat is előkészítettünk, akkor nekiláthatunk a következő adag cukor olvasztásának. A nyeles lábast és a fakanalat nem kell elmosni, hiszen újra össze lesz ragacsozva, a kristályok folyamatos mozgásban tartására kell odafigyelni, ill. a lábas pereméről visszajuttatni a lábas belsejébe az esetleg megolvadt és lecseppenni készülő karamellt.


Miután a kupola kihült, megmarkoljuk és egy óvatos csavarintással, mintha citromot facsarnánk, megmozdítjuk és leemeljük a kanálról. Ha mégis összetörne, ne essünk kétségbe, a széttöredezett darabok is dekoratívak (lásd lejjebb a további képeket)!


A leválasztást követően a kanál újravajazása, -margarinozása után nekiláthatunk újabb 5 dkg cukor olvasztgatásának.


Az elkészült cukordíszeket helyezzük egy tányérra vagy tálcára, amelyet szintén megvajazunk és tegyük fénytől védett, jól szellőző, száraz, hűvös helyre a dekorálásig!

Ha nem várjuk meg a karamell megszilárdulását, hanem amikor már a kezünk állja a melegét, kb. 2-3 perc hűlés után, és még formázható, akár láng vagy rózsabimbó alakúra is formázhatjuk, hajtogathatjuk, gyűrhetjük (lásd lent)!


Ha a kupola összeroppanna a merőkanálról való leválasztás közepette, egyenletes darabokra továbbtörögetve a torta oldalának lehet kiváló díszítőeleme (lásd lent)!


Kupolacsurgatás során lehulló megszilárdult cseppekkel dekorált tortaoldal:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése