2012. április 22., vasárnap

Szerb falusi leves

Ritkán látogatom az egyetemi menzát, de egyszer a menü részeként "Szerb falusi leves"-nek nevezett alkotást kínáltak, azonnal késztetést éreztem a hozzávalók kitalálásához, mert nagyon ízlett. HPLC elemzés híján kénytelen voltam az ízlelőbimbóimra hagyatkozni, na meg a szememre, az íze kellemesen savanykás volt, a vizuálisan is azonosítható darabok pedig: sertéshús, friss paradicsom, erős zöldpaprika és legmeglepőbb módon savanyú uborka szeletek. Első reprodukálásnál bele is tettem egy egész cső paprikát, pokolian erős lett, könnyes szemmel kanalaztuk be Petivel, az egyik lakótársammal az albérletben, majd megkérdezte szedhet-e még később, meg elkérte a receptet, mert otthon is el akarta készíteni az apukájának, mivel ő is szereti az erős dolgokat. ;) Azóta óvatosabban bánok a paprikával, nyáron szinte könyörögnek érte anyuék a nagy melegben, a friss paradicsom, a savanyú uborka és a bő enyhén csípős savanykás lé kellemes hűsítő olyankor!


Hozzávalók:
50-60 dkg sertés hús felkockázva

5dkg vöröshagyma (1 nagy fej)
5 gerezd fokhagyma
fél evőkanál sertészsír vagy 3 evőkanál olaj

  másfél dl citromlé / 2 citrom leve / 2 evőkanál 10 %-os ecet
vagy 2-3 dl az uborkabefőtt levéből
80g sűrített paradicsom (kis üveg)
elhagyható
másfél teáskanál só
  frissen őrölt bors (kb. 1/2 teáskanál)
1/2 teáskanál durvára darált színes bors

15-30 dkg savanyú uborka 
(1 db 30 dkg-os befőtt lé nélkül 15 dkg)
1 cső zöldpaprika (erejétől függően kevesebb !!! )
1-2 db paradicsom
3-4 liter víz

Elkészítés: 

Előkészítjük a hozzávalókat, a húst 1,5-2 cm-es darabokra kockázzuk. A zöldségeket megmossuk, ha friss citromlevet használunk kifacsarjuk a citromokat, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát külön, vékonyan felszeleteljük (csak a már megfonnyasztott vöröshagymához adjuk, különben megég). A zsiradékot/olajat egy 8-10 literes fazékban melegítjük elő, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, amikor az megüvegesedett, rádobjuk a fokhagymát, megkeverjük párszor, majd mehet bele a felkockázott hús. Ráöntjük a citromlevet/ecetet/uborkalevet, sózzuk, borsozzuk, ill. a sűrített paradicsomot hozzáadjuk, 1-2 dl vízzel felöntve, lefedve puhára pároljuk a húst kb. fél óra alatt, gyakran, 5 percenként megkavarjuk, nehogy leragadjon, és ha nagyon elfőné a levét pótoljuk!

Közben felkarikázzuk a leszűrt uborkát és a zöldpaprikát, a paradicsomot cikkekre vágjuk.


Ha a hús már elég puhának bizonyult felengedjük vízzel, megvárjuk míg felforr, végül hozzáadjuk a lédús zöldségeket és amint újra forrásba kerül (kb. 3-5 perc) levesszük a tűzről, nehogy a zöldségek szétfőjenek. Bár a paradicsom így is eléggé "szétázik".



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése