2014. augusztus 1., péntek

Sopszka saláta - Шопска салата

Egy váratlan utazás során volt alkalmam megismerkedni ezzel az étellel. 24 óránál kevesebb idő alatt kellett felkészülnünk az egy hetes bolgár kiruccanásra a párommal - a főnöke helyett kellett beugrania megtartani pár előadást a Burgaszi Egyetemen, de szerencsére elkisérhettem - így gyorsan beszereztem egy útikönyvet, melyben 5 oldalnál többet írtak a városról, volt benne autós térkép és 3 oldalnyi gasztronómiai ízelítő. Nekem ez utóbbi volt a leglényegesebb, természetesen! Csak volt egy aprócska bökkenő, mégpedig az, hogy az iskolai tanulmányaim során kimaradt a cirill betűs ABC elsajátítása. Az első ledöbbenés után azonban kellő elszántsággal két nap alatt sikerült elsajátítani és angol nyelvű étlap nélkül is eligazodtam a felhozatalon megtalálva az útikönyvből előre kiszemelt ételeket! A bejegyzés tárgyát el se lehet téveszteni az étlapokon, ugyanis a saláták felsorolása ezzel kezdődött az általunk végigjárt helyeken: Sopszka saláta - Шопска салата.
A színeit pedig a bolgár nemzeti lobogón is viszontláthatjuk!


 Így festett egy tengerparti étteremben a tányérunkon ;)


Azóta már többször is elkészítettük a családnak, vagy 5-6 fős baráti vacsorákra óriási elismerést aratva! :D


Hozzávalók:
2 db kígyóuborka
1,5 kg paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
1 db zöld húsú paprika
(lehet enyhén csípős)
2 evőkanál olíva olaj
250 g feta vagy krémfehérsajt
(csak a reszelés előtt vegyük ki a hűtőből !!! )

Tálaláshoz:
balzsamecet


Eszközszükséglet:
nagy lyukú reszelő
salátástál vagy jénai edény
kés
vágódeszka

Elkészítés:

A paradicsomokat kb. 1-1,5 cm-es nagyságúra felkockázom, a héjától megtisztított uborkákat úgyszintén, de akár maradhat is a héja. A hagymát nagyon apróra vágom, a kicsumázott zöldpaprikát fél centis metéltre, majd ugyanekkora kockákra vágom. Ha a zászló színeit akarom visszaadni akkor egy átlátszó salátástálba/jénai edénybe először a paradicsomot helyezem, az uborkát összeforgatom a finomra vágott hagymával, felkockázott paprikával és olívaolajjal. 
 
 
Külön sózást nem igényel, a sajt elég sós lesz benne! A tetejére pedig közvetlenül ráreszelem a sajtforgácsokat - érdemes kisebb 2-4 db téglatestre feldarabolni a jobb fogás érdekében, ugyanis ha túl nagy darabbal esünk neki a reszelőnek széttöredezik a sajt, kisebb darabokra vágva inkább csak morzsálódik, de mind az öt ujjunkkal rá kell szorítani ám! ;) 
 
Fogyasztás közben egy kis balzsamecettel meglocsolva még ízletesebb!


Kellemes pepecselést a vállalkozó kedvűeknek és jó étvágyat a fogyasztóknak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése