Bulgáriában a párommal két kajaorgazmust éltünk át gasztrotúránk folyamán, az első okozója egy saláta tetejét borító rómaiköményes lapos szalámi volt, a másodiké pedig egy tengerparti étteremben megízlelt fasírt. Azóta már többszörösen kipróbált recept lett belőle, remek vendégvárónak bizonyult és már újra bejelentkeztek a barátok vacsorára, de a menüben nem kérnek változtatást! Bolgár fasírtot kérnek sopszka salátával.
Így festett a tengerparti látványkonyhás étteremben egy hústálon ;)
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált csirkemell
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál aprított friss/fagyasztott petrezselyemzöld
2 teáskanál só
1/2 teáskanál rómaikömény
(mozsárban sóval őrölve)
(mozsárban sóval őrölve)
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
frissen őrölt bors ízlés szerint
3-5 evőkanál olívaolaj a kenegetéshez sütésnél
Eszközszükséglet:
gránit- vagy kerámiamozsár
konyhai ecset
keverőtál
teflon- vagy kerámiabevonatos serpenyő
Tipp: 1 teáskanál só a mosogatáshoz
díszíthető görcsre kötött uborkahéjjal
Elkészítés:
A hagymát és petrezselyemzöldet apróra vágom, a mozsárban fél teáskanál sóval elmorzsolom a római köményt, a húst alaposan összedolgozom a fűszerekkel. A legjobb ha egy pár órát vagy egy éjszakát áll a hűtőben, ugyanis akkor érnek legjobban össze az ízek. Ha csak két főre készítem a felét lefagyasztom, de vendégvárónak kell az egész mennyiség 6-8 főre. Előmelegítem a serpenyőt és egy tányérra előkészítek annyit, amennyi kényelmesen belefér, kanalak segítségével oválisra formázva.
A tetejüket megkenem olívaolajjal és erre az oldalukra fordítva helyezem őket az előmelegített serpenyőbe. 6-8 perc elteltével újra lekenem a tetejüket olajjal és ezt követően fordítom át és további 6-8 percig sütöm. Ha már elég gusztusos pörzsanyag sült rá, kiszedem.
Sopszka salátával és édes fehérborral tálaljuk!
Sopszka saláta - Шопска салат
recept itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése