2014. április 18., péntek

Sárgarépa alagútba töltött túrós brokkolisaláta

A bacon-nél és a káposztánál (lásd töltött káposzta ;) ) fantasztikusabb konyhai csomagolóanyagot még nem találtak ki az ínyencek, de azért a sárgarépa sem elhanyagolható és ezzel még tuti egy megrögzött vegát is levehetünk a lábáról - de csak akkor ha hajlandó túrót és tojást enni! :)





Hozzávalók:

60 dkg vastag sárgarépa
1 mokkáskanál só a főzéshez

45 dkg (fagyasztott) brokkoli
25 dkg tehéntúró
4 tojásfehérje
1 csipet őrölt szerecsendió
vagy
frissen reszelt szerecsendió
1 mokkáskanál
1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

2-3 dkg vaj az őzgerincforma/püspökkenyérforma kikenéséhez
 


Eszközszükséglet:
éles, vékony pengéjű kés a répaszeleteléshez
őzgerincforma
vagy
püspökkenyérforma
esetleg alufólia a kibéleléséhez
magas oldalú tepsi a gőzöléshez
a formába illő nehezék (márványlap vagy üres Jegermaister-es üveg)


Elkészítés:

A sárgarépákat megtisztítom és egészben hagyva sós vízben 10-15 percig főzöm. Kihalászom őket a főzővízből és félrerakom kihűlni, a főzővizet újra felforralva puhára főzöm benne a brokkolit, leszűröm. Összeállítom a tölteléket: egy jókora tálban összetöröm a túrót villával, elkeverem a tojásfehérjékkel, sózom és fűszerezem, óvatosan beleforgatom a brokkolit - a nagyobb rózsákat kisebb, max. 2-3 cm-es darabokra vagdalom. Az őzgerincformát / püspökkenyérformát kibélelem alufóliával, hogy könnyebb legyen kiborítani a végeredményt, kivajazom és nekilátok a hosszanti répaszeleteléshez. A vékony max. 2 mm vastag szeleteket óvatosan nehogy megtörjenek a formába fektetem, hogy a széleken túllógjanak és legyen mit visszahajtogatni az oldalain, a vastagra sikeredett vagy kimaradt szeleteket összekockázom és a brokkolis túróhoz keverem. A zöldséges túróval megtöltöm a kibélelt formát.


A túllógó répaszeleteket a tetejére hajtom, tepsibe helyezem és ráteszem a nehezéket.



Bekapcsolom a sütőt 200°C- ra (magas, közel a legerősebb fokozat gázsütőn), felöntöm annyi vízzel a tepsit, hogy az őzgerincforma / püspökkenyérforma 3-4 cm mélyen belemerüljön, betolom a sütőbe és 40- 50 percig gőzölöm. A vízből kivéve alaposan megtörlöm, leitatom egy konyharuhával a forma külsejéről a vizet, különben elázhat a saláta a hűlés, kiborítás alatt. Egy éjszakát hagyom hűlni, pihentetem, végül egy kerámiatálra borítom és leválasztom róla az alufóliát. Hűtőbe teszem és csak fogyasztás előtt szeletelem.



Húsvétkor sonkához is kiváló!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése