Egy remek szilvatermő évjárat után nem csak sok pálinka, aszalt szilva, hanem rengeteg üveg szilvalekvár is került a spájzunkba. Így végül nemcsak a sütemények állandó kelléke lett, került húsételekbe is bőven kísérletező kedvemtől függően. Aszalt szilvával töltött pulyka és csirkemell, ill. párolt rizses szilvaszószos húscsíkok után a családnak sem tűnt hajmeresztő ötletnek. :) Párolt rizs, vagy krumplipüré illik mellé köretnek ízlés szerint.
Hozzávalók:
80 dkg darált sertéshús
2 tojás
3 evőkanál szilvalekvár
1 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors ízlés szerint
2 tojás
3 evőkanál szilvalekvár
1 evőkanál balzsamecet
frissen őrölt bors ízlés szerint
5 dkg szezámmag
5 dkg kókuszreszelék
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított zsálya
5 dkg kókuszreszelék
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított zsálya
1,5 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
8-10 szem szilva kimagozva, félbevágva
Burkolat:
15 dkg kókuszreszelék
Eszközszükséglete:
szilikonos sütőpapírbotmixer
vagy
konyhai turmixgép
Elkészítés:
Az összedolgozást megelőzően egy tálkában a gombócok beburkolásához használt kókuszreszelék mellé egy tálkában vizet is készítettem megkönnyítve a formázás során a kezemhez ragadt masszafelesleg eltávolítását. A gombócok belsejébe igazgattam egy fél szilvát, majd belehempergettem őket a kókuszreszelékbe és a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket. A szilva méretétől függően 12-18 darab készül belőle.
A sütési idő 40-50 perc 180°C-
on (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn) gombócmérettől függően. Ha már szép színe van és az
alja is kezd pirosodni, nincs
is más dolgunk vele, mint kivenni 20 percig hűlni hagyni, majd személyenként egyet-egyet félbe vágva tálalni. :) Párolt rizs, vagy krumplipüré illik mellé köretnek ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése