2012. december 29., szombat

Fahéjas körtés csirkemell

Aki evett már (és ízlett is neki) sült almát hússal, áfonyaszószt őzgerinccel, ananászt édes-savanyú csirkével, ill. kedveli a görög és egyéb keleti ételek fahéjjal is fűszerezett ízvilágát annak ez is be fog jönni! Egytálételként is remek, de aki igényli a telítettség érzetet az készíthet hozzá még egy kis párolt rizst köretnek. Édesanyám elég konzervatív ízléssel rendelkezik, de ez még neki is bejön! Nagyon is! :D


Hozzávalók:
1 pár csirke- vagy jércemellfilé
(kb. 20-25 dkg)
2-4 db körte (kb. 30-60 dkg)
5 dkg vaj vagy margarin
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fehér bors
1/2 teáskanál őrölt fahéj

Eszközszükséglete:
magas falú serpenyő vagy teflonfazék fedővel
(nagy adag lesz, össze kell valamiben forgatni)

Elkészítés:

A csirkemellet kb. 1 cm vastag szeletekre, csíkokra vágom, a körtét megmosom, negyedekre darabolom, kiveszem a magházát, szárát és szintén 1 cm-es vastagságúra szeletelem. A vajat/margarint felolvasztom a serpenyőben, rádobom a csirkemellcsíkokat és sózom, borsozom, kevergetve minden oldalát fehéredésig sütöm kb. 2-3 perc alatt, majd miután levet eresztett lefedem és 8-10 percig párolom a saját szaftjában. Közben isteni illat lesz a konyhában a vajas/margarinos párolásnak, sütésnek köszönhetően! A fedőt levéve megszórom fahéjjal és hozzáadom a körteszeleteket, 2-3 percig kavargatom, majd ismét lefedem 5 percre, közben kétszer-háromszor érdemes megkavarni nehogy az alján lévő körték túlkaramellizálódjanak. Ha már a hús és a körte is gusztán világosbarnára pirult, akkor kész is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése