2012. december 24., hétfő

(Chilis) mogyorós csokikrémes kiflik

A kevésbé bátrabbak a chilit ki is hagyhatják! ;)

A figyelemfelhívás a mogyorós-csokikrém és kelt tészta összeházasítására egy kolleginától jött, a chili és csokikrém kombinációjára pedig egy debreceni gasztrovásáron figyeltem fel, aztán egyik hétvégén megszületett az alkotás, lezajlott a kóstoló a családban, ill. a munkahelyemen és a fotók közzététele is megtörtént a gusztáló ismerősöknek és végre íme a recept!


Hozzávalók:
Kelt tészta:
 60 dkg liszt
+ amit felvesz kidolgozás, szórás közben (max. 30 dkg) 
3 dl tej
25 dkg margarin vagy 20 dkg vaj
2 egész tojás
50 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor vagy 1 evőkanál vaníliaaroma
3 cl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
1/2 teáskanál só

 Mogyorós csokikrémes töltelék:
30 dkg mogyorós csokikrém
(13% mogyorótartalommal)
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1 narancs reszelt héja
1 mokkáskanál chili
(elmaradhat)


A teteje lekenéséhez:
1 egész tojás + 1 evőkanál víz
1 csipet só

Eszközszükséglete:
apró lyukú reszelő a narancshéjhoz
éles kés vagy pizzavágó korong
konyhai ecset a teteje lekenéséhez
(szilikonos) sütőpapír
összehajtogatott abrosszal bélelt tál a frissen tartó tároláshoz

Elkészítés:

Kelt tészta:

A lisztet egy nagy keverőtálba szórtam, olyan nagymamás zománcos fajtába. A tejből 1 dl-t egy bögrében meglangyosítottam mikróban 20-30 másodperc alatt. Kellemes meleg kell, hogy legyen, de ha a kisujjunkat beledugjuk ne égesse meg, különben meghalnak a kiszáradt, "alvó" élesztősejtjeink és nem csinálnak a cukorból széndioxidot ami üregessé teszi a tésztát. Ezt követően a tejbe 1 teáskanál cukrot szórtam, majd jól el szoktam keverni a beleszórt/belemorzsolt élesztővel, és hagyom "habosodni". Ezalatt megolvasztottam egy lábasban lassú tűzön, gyakran meglötyögtetve a margarint, de nem hagytam felforrni, sercegni, ezt követően hozzáöntöttem a maradék tejet, a felvert két tojást, a sót, a kristály- és vaníliás cukrot és a rumot/rumaromát. Addig kevergettem a cukros-margarinos tejet míg nagyjából fel nem olvadt benne a cukor, ezalatt az élesztős tej is a 2-3-szorosára "duzzad", majd mindkét tejes folyadékot a liszthez öntöttem.


Keverőgép dagasztókarjával jól összedolgoztam a tésztát, ha túl lágy vagy folyós, ragadós lenne, további liszt hozzáadással javítható a helyzet. A felolvasztott margarinnak, feloldott cukornak és felvert tojásnak köszönhetően csomómentes és egyenletes sárga színű lesz a tészta.


Miután az edény falától és a keverőkaroktól is elvált a tészta, tovább dolgoztam kézzel amíg minden csirízdarab egyöntetűen beépült a nagy "tésztagombócba", egy fél marék liszttel  a tészta alját és tetejét is meghintettem, leborítottam a keverőtállal a nyújtódeszkán és egy félóráig kelni hagytam (konyhai hőmértékleten, kb. 20-25 °C- on).


Míg pihengetett a tészta, nekiláttam a töltelék elkészítésének, a mogyorós csokikrémet kikanalaztam az üvegből és összekevertem az előzőleg langyos folyóvíz alatt alaposan megsikált narancs lereszelt héjával, a gyömbérporral és az el is hagyható chilivel.

 
Miután a tészta megkelt lazán átgyúrtam, majd 4 db egyenlő méretű cipóra osztottam. A sütőt bekapcsoltam előmelegedni 180°C- ra (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn). A cipókat 25-30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtottam egyenként, rákentem az ízesített csokikrém 1/4-ét a szélektől 2-3 cm-t kihagyva. Éles késsel vagy pizzavágó koronggal 12 egyenlő cikkre vágható. Ezután a szélét felhajtva fel kell tekerni őket úgy, hogy a "csücske" a kifli aljára kerüljön, így nem nyílik majd szét sütés közben.


A sütőpapírra sorakoztatásnál kissé meg is lehet hajlítani őket, a "csücsökkel" ellentétes irányba. A tetejüket le kell kenni a vízzel és csipet sóval felvert tojással.


20-25 perc alatt szép világosbarnára sülnek 180°C- on (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn). Kb. két adagban süthető ki ( 24 + 24 db).


Összehajtogatott abrosszal bélelt zománcos keverőtálba szoktam kiszedni, betakargatom, hogy lassan hűljön ki és sokáig friss maradjon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése