2012. június 12., kedd

Túrógombóc fahéjas-cukros tejföllel nyam-nyam-nyam

Gyerekkorom kedvenc meglepetése volt nagymamámnál a zsemlemorzsába hempergetett óriásgombócok felkutatása a spájzban. Lehetett az szilvás vagy túrógombóc, de az igazi csemege mindegyiknél az ujjbeggyel felszedegetett fahéjas kristálycukros pirított zsemlemorzsa volt. Ez máig az otthon íze maradt számomra! Később egyetemistaként az albérletben elkészítve is egy darabka otthont idézett fel és kiadós volt, na meg persze könnyen meg lehetett tanítani az elkészítését a kezdő konyhatündér lakótársaknak maradandó sikerélményt okozva!


Hozzávalók (fél adag is készíthető):
50 dkg tehéntúró
4 egész tojás
2 dl búzadara/gríz
1 mokkáskanál só
(kb. 20 db gombócra elég)


8 dkg margarin
10 dkg zsemlemorzsa


350 g 20%-os tejföl
7 csapott evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj


1 teáskanál só a főzővízbe

Eszközszükséglet:
keverőtál
villa
tányér - a lefedéshez

teflonos serpenyő
falapát

jénai tál - a tálaláshoz

nagy tésztafőző fazék
fakanál
szűrő 

tálka - a kéznedvesítő víznek

mikrózható tálka - a fahéjas tejfölnek

Elkészítés: 

A tojásokat a sóval felverem.


Beleborítom a túrót.






Jól elkeverem.


Beleöntöm a búzadarát.





Végül jól elkeverem, villafogköz szabványméretesítem a túrós masszát, majd lefedem kb. 2,5 órára egy tányérral, hogy a búzadara "megszívja" magát.


2 óra elteltével egy teflonos serpenyőben megolvasztom a margarint - transzzsírok ide vagy oda, de ettől lesz a pirított zsemlemorzsának megfelelő az aromája, illatvilága - elhintem benne a zsemlemorzsát és folyamatosan terelgetve a fakanállal aranybarnára pirítom 5-10 perc alatt. Amikor elkészült ketté osztom, felét a tálaláshoz használt jénai tálba lapátolom, a másik felét a serpenyőben hagyom.


A 2,5 óra leteltével felteszek egy fazék vizet forrni egy teáskanál sóval. Mellé készítek egy tálkát félig hideg vízzel és a megduzzadt grízszemes masszát átkeverem.


Amikor felforrt a víz nekilátok a gombócok megformálásának kézzel, minden egyes gombóc előtt belemártom a kezem a kistálnyi vízbe és benedvesítem az ujjaim és a tenyerem. Kb. 3-4 cm átmérőjű gombócokat formálok és egymás mellé óvatosan a víz felszínéhez közel tartva, nehogy messziről dobálva kicsapjon a forró víz, elsüllyesztem őket. Az utolsók nem baj ha már a korábbiak tetejére "csücsülnek". Fél kiló túróból kb. 20 db gombóc készíthető. 


Az utolsó gombóc bekerülése után 2-3 perccel, amelyek még nem úsztak a sűrűn gyöngyöző víz felszínére, azokat megbökdösöm oldalról óvatosan a fakanállal, hogy elváljanak az edény aljától ha szükséges. Amikor már mind úszik, onnantól számítva 10 percig főzöm az egészet, ez idő alatt kb. a másfélszeresükre dagadnak. Ekkor belemerítem a szűrőt és kihalászom a felét, jól lecsepegtetem, majd a csapnál leöblítem egy kevés hideg vízzel, végül a serpenyőben hagyott aranysárga morzsa felére borítom. Jól áthempergetem őket, hogy mindenhol megragadjanak zsemlemorzsával. Ezt megismétlem a gombócok másik felével és a jénaiban lévő morzsával. 


A tejfölt összekeverem a cukorral és a fahéjjal, beteszem a mikróba fél percre, hogy átmelegedjem és kissé beleolvadjon a cukor...és már tálalható is!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése