2012. május 24., csütörtök

Bodza üdítő - májusi hűsítő

Avagy bodzás limonádé házilag



A májusi hónap fénypontja a családunkban - az anyák napján és a gyermeknapon kívül - a fekete bodza (lat. Sambucus nigra) virágzása, hiszen már legalább 20 éve műveli a belőle készült üdítő elkészítését édesanyám és néhány éve jómagam is. Kicsit utánaolvasva az is kiderül erről a remek növényről, hogy nemcsak üdítőnek, szörpnek, teának, drága pálinkának, stb. kiváló, hanem a régi időkben a különböző korú, vastagságú és belső szerkezetű hajtásaiból készült a legkényelmesebb tapintású ásónyél vagy éppen a legkellemesebb hangú furulya; leveleinek rovarűző hatását pedig manapság újonnan alkalmazzák a biokertészetekben. Mivel a virágain és bogyóin kívül minden része mérgező, a virágzatok kocsányát a virágok elágazási pontjáig vissza kell vágni! De nincs mitől tartani, mi négyen remekül bírjuk az évente 20-30 literrel elfogyasztott esetleges méregmaradványt!



Hozzávalók:
500 g kristálycukor
26 g citromízű teaízesítő C-vitaminnal (nagyobb sárga dobozos)
vagy
2 db 12,5 g-os teaízesítő (kicsi sárga doboz)
5 liter víz
10-15 db bodzavirágzat
2 egész citrom


Eszközszükséglet: 
5 literes befőttesüveg
kistányér (az üveg lefedéséhez)
fakanál
műanyag szűrő
műanyag merőkanál
kancsó





Érési idő 24 óra!


Elkészítés: 

Első lépésként, vagyis inkább sok lépést követően valamilyen forgalmas utaktól távoleső helyre kell kirándulást tenni virágot szedni, majd a virágokat egy nagy tálban két léről megmosni és leönteni róluk a vizet.




Egy 5 literes üvegbe beleszórjuk a kristálycukrot és a citrompótlót, majd felengedjük vízzel az üveg keskenyedő részéig (hiszen még bele kell férnie a virágoknak és a citromoknak! ).

Mivel valamiféle  molekuláris biokémiai máglya folytán az ízlelőbimbóinkat két dolog dobja fel igazán, a 10 %-os cukoroldat és valamilyen üdítően savas íz (pl. citromsav, almasav, foszforsav, szénsav, aszkorbinsav), így elég 100 g cukor / 1 liter vízzel számolni, hiszen ez adja a 10 %-os oldatot, a citrompótló tablettáknál pedig érdemes megnézni a térfogatnövelő szerként használt keményítő származását, miszerint kukorica vagy búzakeményítőt tartalmaz, hiszen az utóbbi így nem gluténmentes!



A virágzatok kocsányát a virágok elágazási pontjáig visszavágjuk, hiszen az enyhén mérgező!


A virágokat belehelyezzük a limonádéalapba és egy hosszú, az üveg aljáig leérő fakanállal megkeverjük.



A citromokat egy erősebb sörtéjű kefével alaposan megsikáljuk langyos folyóvíz alatt, majd a  két végüket levágjuk a gerezdek kezdetéig és fél centis karikákra szeleteljük egy tányéron, végül a kifolyt levüket is az üvegbe öntjük. Újra megkeverjük a fakanállal és lefedjük a kistányérral. Ha mégis marad cukorkristály és egész citrompótló az alján, aggodalomra semmi ok, azok a 24 órás állás alatt maguktól feloldódnak és eltűnnek!


24 óra elteltével a merőkanállal átmerjük és leszűrjük a kancsóba. Az üveg, fa és műanyag eszközök használata a C-vitamin tartalom megőrzése és a savasság okozta esetleges fémes íz elkerülése miatt javallott a fémeszközökkel szemben!


A poharakba pár virágoktól megszabadított citromszeletet is tehetünk és végül, mivel a cukros lé átitatta őket, sokkal jobb ízűen majszolhatjuk el, mint egy normál citromkarikát!


Kellemes szürcsölést, hűsölést és szabadidőtöltést hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése