2011. november 15., kedd

Borscs leves

Más néven orosz cékla leves. Kissé savanykás, sötét bíbor színű a leve, nem megszokott látvány ezért a kollégáim mindig kíváncsian pislognak a tányéromba mikor ezt viszem ebédre. Jó nagy kondérral készíthető, rengeteg a zöldség benne, kiadós, laktató és tejföllel turbózva halvány pink/magenta színe lesz!


Hozzávalók:
Első variáció:
60-75 dkg sertés hús felkockázva
10-20 dkg füstölt szalonna
 15-25 dkg füstölt kolbász
 Második variáció:
0,5-1 kg füstölt, csontos csülök felkockázva
vagy
0,5-1 kg füstölt tarja és 10-20 dkg füstölt szalonna
Harmadik variáció:
60-75 dkg pulyka felső comb felkockázva
 10-20 dkg füstölt szalonna
Továbbiak:
15dkg vöröshagyma (kb. 3 nagy fej)
50dkg cékla (megtisztítva kb. 35dkg)
30 dkg sárgarépa (4-5 db)
5dkg petrezselyemgyökér (1 db)
35dkg fehérkáposzta (kisebb 1kg-os fej fele)
70g sűrített paradicsom / egy púpos evőkanál ketchup / 1 dl paradicsomlé
másfél teáskanál só (a szalonna sósságához mérve)
3-4 babérlevél
  sok tekerésnyi frissen őrölt bors (kb. 1/2 teáskanál)
vagy
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
fél evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj (szalonna nélkül a duplája)
1/2 dl citromlé / 1 citrom leve / 2 evőkanál 10 %-os ecet

a tálaláshoz egy nagy pohár tejföl (450 g-os, 20 %-os)
Ízlés szerint még, de kihagyható:
15 dkg burgonya 
15 dkg jégcsapretek

Elkészítés: 

Előkészítjük a hozzávalókat, a húst/csülköt/tarját 1,5-2 cm-es darabokra kockázzuk, a szalonnát és a kolbászt felszeleteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a gyökérféléket fél centi vastag szeletekre, félkörökre aprítjuk, a káposztát 1 cm széles csíkokra metéljük.


A szalonnát üvegesre pirítjuk egy kb. 8-10 literes fazékban, hozzáadjuk a többi zsiradékot/olajat, aztán mehet hozzá a felkockázott hagyma, amikor az is üveges, a kolbász és a felkockázott hús. Összekavarva, lefedve, gyakran megkavarva 10-15 percig puhul, párolódik a hús, ha kevés a zsiradék egy kevés víz önthető alá. Ezt követi a sózás, borsozás, paradicsompüré, babérlevél hozzáadása.


Az aprított zöldségek (fél centis karikák, szeletek, a káposzta centi szélesre metélve) hozzáadva, rövid ideig kevergetve kicsit piríthatóak, majd vízzel fel kell önteni.


45-60 percig mérsékelt tűzön résnyire elcsúsztatott fedő alatt kell főzni, addig míg a cékla széle elkezd fakulni -a lila fura sárgásbarna lesz- onnantól túlfő! A tűzről levéve citromlével / ecettel ízesítjük, ill. fixáljuk a színeket!

Első két alkalommal behabartam  egy nagy pohár tejföllel (450 g-os), akkor halvány pink/magenta színe lett, de azóta csak mindenki magának kutyult hozzá ízlés szerint tejfölt, de ez el is hagyható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése