2011. november 13., vasárnap

Petrezselymes-gyömbéres-répás fasírt

Laktató, könnyű fűszerezésű, hosszan eltartható, bármely napszakban fogyasztható fehérjebomba. A hagyományos köretek mellett ehető egyszerűen nyers zöldséggel, pl. kígyóuborkával,  salátákkal vagy csak savanyúsággal. És kedves barátnőmnek ajánlva, a kezet sem kell összemaszatolni vele, ill. megkönnyezni a hagymaaprítást!

Hozzávalók:

75 dkg darált hús
25 dkg sárgarépa megtisztítva
1 közepes fej vöröshagyma
1 vagy 2 tojás állagtól függően
2 evőkanál aprított friss/fagyasztott petrezselyemzöld
2 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
frissen őrölt bors ízlés szerint


Tipp: 1 teáskanál só a mosogatáshoz
Elkészítés:

A hús és tojás kivételével mindent beletettem a botmixeremhez tartozó aprító tálba és összedaráltam a zöldségeket és a fűszereket, aztán hozzáadtam a tojást és a sót, majd az egész masszát jól összedolgoztam a darált hússal . 



Az olajszag, -fröcskölés és a kis adagokban való kisütéssel járó ácsorgási "üresjáratok" elkerülése végett már jó ideje tepsiben, sütőpapíron sütöm ki a fasírtot! Az összedolgozás és a formázás végig történhet kanál segítségével (bal oldali kép), vagy kézzel (jobb oldali kép).


A sütési idő 30-45 perc 180°C- on (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn). Ha már szép színe van és az alja is kezd pirosodni, ill. a kifolyt tojásos lé is megszilárdult nincs is más dolgunk vele mint ezeket a kis "gallérokat" egy kanállal körbemetszeni és tálba szedni.



Tipp: 
A hagymaillat miatt azért nem érdemes aggódni, mert egyrészt, zárt térben történik az aprítása, másrészt az illata az aprítótálból és a kezünkről is eltüntethető 1 púpos teáskanál asztali só és 2-3 dl víz segítségével! Egyszerűen sós vízzel kell átöblíteni az edényt és megmosni a kezünket és elillan a hagymaszag! Ezt a Julie & Julia - Két nő egy recept című film megnézése után kezdtem el alkalmazni, miután olvastam a módszerről egy Meryl Streep-pel készült interjúban. ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése