2014. január 28., kedd

Cukorborsós sertés karaj

Anyu tavaly nyáron remek cukorborsót termesztett a kertünkben - olyan mint a zöldbab, csak borsóból - , került bőven belőle a fagyasztóba, így most mindenféle ételt fel lehet vele dobni, leveseket, köreteket és húsokat egyaránt. Így született ez a recept is: omlós vajas hússzeletek zöldségek és egy kis császárszalonna ölelésében. ;)



Hozzávalók:

8 vagy 16 szelet sertés karaj csont nélkül
100 g teavaj
150 g fagyasztott cukorborsó
50 g császárszalonna
5 db közepes lilahagyma
4 babérlevél
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fehérbors
1/2 teáskanál őrölt gyömbér


Elkészítés:

Kiválasztok egy akkora sütőedényt, amiben kényelmesen elfér a hús. Előmelegítem a sütőt 175°C- ra (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn). A vajat 2-3 mm-es szeletekre vágom és egy szeletkével kikenem a tepsi alját. A sót elkeverem a fehérborssal és a gyömbérporral, meghintem a húsok mindkét oldalát és a tepsibe fektetem őket. Minden szelet tetejére fektetek egy-egy vajdarabkát. Egyenlő távolságra fektetem egymástól a babérleveleket a hússzeletek között.


A sütőben 175°C- on (közepes, mérsékelt fokozat gázsütőn) 25 percig sütöm, míg a vaj el nem olvad teljesen és a bő vajas szaftban színesedni nem kezd a hús. Ezalatt a megtisztított hagymákat hosszában felnegyedelem és fél centis hasábokra vágom a szalonnát. A cukorborsóval együtt a húsok tetejére szórom és visszatolom a sütőbe.

További 30 percig sütöm, míg a leve teljesen el nem sül és a szalonnadarabok és a hagymák széle pirulni nem kezd.


Ekkor egy tálalóedénybe átszedem és párolt rizzsel kínálom.


Bon appétit !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése