2013. július 21., vasárnap

Majoránnás-borsos tokány csirkemellből cukkinivel

A majoránna mediterrán eredetű, a bors indiai, mindegyiket kedvelték már az ókori konyhákban és a honfoglaló magyarok is ismerték, a paprikamentes tokány-jellegű ételek régebbi hagyományokat őriznek, mint a mai őrölt paprikától pirosló "magyarosnak" vélt valójában alig 200 éves gasztronómiai alapok. Persze ma már ezek is meg lettek bolondítva paradicsommal és paprikával, mint az alábbi recept is.

Itt egy igazi könnyű nyári íz az említett két fűszerrel, egytálétel, jól bírja a dobozolást és munkahelyre hurcolást, mikrós melegítést és még utána is kellemes gazdag színeit nézegetve fogyasztani. Többet egy szót se, el kell készíteni és jóízűen falatozni. Kb. 5 adag lesz belőle, ha nem akarjuk egész héten ezt enni, jó ha meg tudjuk osztani valakivel.


Hozzávalók:
1 kg csirkemell felkockázva
1 kg cukkini
10 dkg füstölt szalonna
5dkg vöröshagyma (1 nagy fej)
5dkg lila hagyma (1 nagy fej)
2 teáskanál só
 1/2 teáskanál őrölt fehérbors
1/2 teáskanál durvára darált színes bors
 1 teáskanál morzsolt majoránna
1/2 zöldpaprika
1 paradicsom



Elkészítés:

A szalonnát csíkokra és a hagymákat fél centis szeletekre vágom, a paradicsomot és paprikát úgyszintén, a cukkinit kb. 1 cm-es félkörökre darabolom. A szalonnát üvegesre izzasztom egy teflonnal bélelt lábasban vagy magas falú fedővel ellátott serpenyőben. Hozzáadom a hagymákat, puhára, üvegesre párolom 3-5 perc alatt. Rádobom a felkockázott csirkemellet, sózom, borsozom, majoránnázom jól elkeverem. Lefedve 3-5 percenként megkavarva a hús fehéredéséig párolom a saját levében. 15-20 percnél nem tovább.


Ha a hús már omlós, szétvágható egy falapáttal, összeforgatom a cukkinivel, 5 percig lefedve párolom. Ezután rádobom a paprikát, paradicsomot és szintén 3-5 percig hagyom lefedve, hogy ne főjön felismerhetetlenné a paprika és paradicsomszelet, de a cukkini élénkzöld, puha, lédús, de ne szétmállott legyen.


Ami nem fogy el egy vasárnapi ebédre, az jut bedobozolva a hétköznapokra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése