Amikor a hentespultban meglátok egy egész csontos karajt az a fantáziámban rögtön egy kigörgethető papirusztekerccsé válik, egy vékony pengéjű késsel ügyesen le lehet fejteni a húst csigavonalban befelé haladva, kiteríteni, fűszerekkel megpakolni, visszagörgetni, megkötözni és egészben megsütni. A végeredmény zöld csigavonallal tarkított omlós hússzeletek.
Hozzávalók:
2,5 kg csontos karaj egészben
1 evőkanál sertészsír
4-5 ág kakukkfű
4-5 ág rozmaring
10-15 szem borókabogyó
kis csokor snidling
4-5 ág kakukkfű
1 evőkanál sertészsír
3 teáskanál só
1 teáskanál durvára darált színes bors
1. változat:
kis csokor snidling4-5 ág kakukkfű
4-5 ág rozmaring
10-15 szem borókabogyó
2. változat:
10-15 db parajlevélkis csokor snidling
4-5 ág kakukkfű
Továbbá:
1 teáskanál sertészsír a tepsi kikenéséhez
papírtörlő a hús szárazra törléséhez
6-8 db hústű
vagy
papírtörlő a hús szárazra törléséhez
6-8 db hústű
vagy
kendermadzag
(olyan jófajta szalámikötözős
a szárnyak és combok testközelbe kényszerítéséhez)
Elkészítés:
Kiválasztok
egy akkora sütőedényt, amiben kényelmesen elfér a hús. Kizsírozom az edény falát. A húst vágódeszkára fektetem és egy éles, vékony pengéjű késsel lefejtem csigavonalban, kiterítem, leitatom róla a vizet a papírtörlővel. Megpakolom a zöldfűszerekkel, levelekkel, bogyókkal.
1. változat:
2. változat:
A sót, borsot fűszeres masszává kutyulom a zsiradékkal, feltekerés közben a felét rákenem a lefejtett húsra. Hústűvel rögzítem vagy a madzaggal szorosan megkötözöm. A fűszeres zsír másik felével gondosan bekenegetem.
Bekapcsolom a sütőt 150°C- ra (langyos, közel legkisebb fokozat gázsütőn). Nem is
bolygatom, nézegetem 2 vagy 1 óra 45 percig, ennyi idő alatt a fűszeres
zsírréteg lassan leolvad róla, maga után hagyva a fűszermorzsákat, melyek legvégül kéregszerűen rásülnek a felületre,
egyéb szafttal való locsolgatást nem is igényel hiszen az csak lemosná a
fűszereket! Félidőben átfordítom a másik csontos oldalára és további 2 vagy 1 óra 45 percig sütöm.
A húst hagyom hűlni 15-20 percig, eltávolítom a hústűket/madzagokat, ezután felszeleteltem kb. 1 cm vastagságú szeletekre, melyeket elrendezek egy tálon. Rizs vagy krumplipüré dukál hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése