2013. április 29., hétfő

A tökéletes grill csirke :D

Mikor még Öcsém is kollégista volt, bizony ezen az ételen képesek voltunk összeveszni a vasárnapi dobozolás közepette ... mindketten többet akartunk egy fél csirkénél!

Az ízesítés már 10 éves korom óta nincs a véletlenre bízva, csakis egy magyar cég fűszerkeverékével az igazi! A régi grillsütőnk szemet babonázó, mozinál is izgalmasabb forgása és kardra emlékeztető nyársa, négyágú villái már a múlté, most a grillfunkciós villanysütőnkben készülnek a pipik és a tepsiben 20 percenként igénylik a fekvőpozíció váltást, de a végeredmény így is remek és megunhatatlan!


Hozzávalók:
2 egész csirke
(kb. 1,2-1,3 kg)
2-4 teáskanál Univer szórható, őrölt
GRILL fűszerkeverék 

ízlés szerint még 1/2 teáskanál só

1 teáskanál sertészsír vagy 2 teáskanál étolaj a rács tapadásmentesítéséhez


Eszközszükséglete:
grillfunkciós sütő
- nincs mese a lényeg 200°C felett van -

ráccsal ellátott tepsi
- a zsiradék lecsöpögése és gőzeinek visszafüstölgése végett - 

kendermadzag
(olyan jófajta szalámikötözős
a szárnyak és combok testközelbe kényszerítéséhez)
alufólia a láb és szárnyvégek védelmére
konyhai ecset vagy a kacsónk ujjai a rács lekenegetéséhez

Elkészítés:

A sütőt 220°C- ra és grillfunkcióra kapcsolom előmelegedni. A tepsi rácsát megolajozom/zsírozom, hogy ne tapadjon hozzá sütés közben a csirke bőre. A fűszerkeverék meglepő módon nem egy "nyomós" termék, hanem a csomagolás szórható varázsport rejt! A csirkéket alaposan beszórom vele, kívül belül, ahol a bőre engedi ott a bőr alá is juttatok, végül a család ízlelőbimbóinak megfelelően még kap egy kis sót is. A szárnyakat, combvégeket összekötözöm és 4 rétegűre hajtogatott alufóliával bebugyolálom, különben szénné égnek az ízületeik! A rácsra fektetem őket.


Az előmelegített sütőbe tolom, rákapcsolom a légkeverést és 40 percig sülni hagyom őket - a nagy mennyiségű, száraz körülmények között felvett hő a lényeg ilyenkor, a remek grillezett íz is ennek a hatására beinduló, erőteljes barnulási folyamat eredménye, illetve az olvadt és lecsöpögő zsír a tepsi forró aljára kerülve elpárolog és a gőzei a csirke bőrén lecsapódva új életre kelnek rövid utazásukat követően.


Fekvőpozíció váltást követően további 20 percig grillezem légkeveréssel.


További 20 perc ...


... és még 20 perc. A teljes sütési idő 90-100 perc!


Egy pecsenyés tálra helyezem őket ...






... megszemlélem kicsit közelebbről ...


... aztán még közelebbről, miközben nem felejtek el mély lélegzeteket venni az illatok begyűjtéséhez!





Végül az alufóliát és a madzagot eltávolítom, felszeletelem és mindenki nekilát a tíz ujját összemaszatolva elfogyasztani. Rizzsel vagy salátával csúszik a legjobban, vagy néha csak magában!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése